Budva

Budva metropola crnogorskog turizma zahvaljujuci velikom broju plaza koje plijene svojim izgledom predstavlja najpozeljniju turisticku destinaciju. Pored prirodnih ljepota koje se ogledaju kroz uvale, ostrva i plaze Budva obiluje i istorijskim spomenicima. Stari Grad lezi na malom poluostrvu i predstavlja riznicu kulturne bastine. Ispresecan je nizom ulicica i trgova ispred kojih se nalaze znamenite gradjevine, crkva Sv. Trojice, gde je i grob istaknutog knjizevnika, Stjepana Mitrova Ljubise, crkva Sv. Ivana, crkva Sv. Bogorodice i crkva Sv. Save. Za vrijeme ljetnjih mjeseci pretvara se u Grad teatar gde se odigravaju mnogobrojne domace i strane predstave. U Starom Gradu danas mozete posjetiti mnoge butike, kafice, restorane, galerije. Manastiri Stanjevici, Podostrog, Rezevici i Gradiste su znacajni istorijski i religijski spomenici Budve. Budva ima obalu od 21 km cijom se duzinom prostire 17 plaza. Ubraja se medju najlepse obale svijeta, a njena ljepota nece vas ostaviti ravnodusnim.

Prvi organizovani turisticki dolasci u Budvi, pominju se jos 30-tih godina XX vijeka. Plazni turizam pocinje dolaskom prvih stranaca, Ceha, na obale Budvanske rivijere. Od tada do danas u turistickom smislu, Budva se veoma razvila. Na 12 kilometara , od Jaza do Petrovca na 20-tak plaza mozete, na toplom suncu, od 10. maja do 8.novembra uzivati oko 182 dana. Budvanska rivijera obuhvata povrsinu od 122 km kvadratna. Budva ima 25 kilometara razudjene obale. Klima u Budvi je tipicno mediteranska, to podrazumijeva blage zime i veoma topla, uglavnom suva ljeta. Budva ima 2.300 suncanih sati godisnje.Temperatura morske vode ljeti je izmedju 21 i 25 stepeni C. Na rivijeri bisernih plaza, kako Budvansku rivijeru drugacije zovu, prostiru se plaze : na 2.kilometra od Budve je plaza Jaz, na 200 metara od Staroga grada su plaze: Mogren I i II, tik uz budvanske zidine - Ricardova glava. Pored budvanske rive je plaza Pizana, duz obale u Budvi je Slovenska plaza, na sredisnjem dijelu Budvanske rivijere je Becicka plaza. Na 6 kilometara od Budve je plaza Kamenovo, tristotinak metara dalje je plaza Przno, zatim dvije plaze pored poznate kraljevske rezidencije Karadjordjevica - Milocer.

Na 9.kilometara od Budve nalaze se dvije plaze na Svetom Stefanu, nudisticka plaza Crvena glavica, a na 10 kilometru puta Budva – Petrovac je Drobni pijesak. Na drugom kraju opstine Budva je Petrovac, u kojem se nalazi gradska plaza, 500 metara od Petrovac je plaza Lucice,a na 2 kilometra i plaza Buljarica. Najvecim dijelom plaze posjeduju moderno sredjene plazne barove u italijanskom ili spanskom stilu.Veliki broj plaza posjeduje plavu zastavicu, sto je garancija vrhunskog kvaliteta i ugodjaja na njima. Na svakoj od pomenutih plaza zastupljeni su i spasioci, koji motre na kupace i vode racuna o bezbjednosti. Za one druge, koji vole mirnija mjesta nude se voznje i kupanja na ostrvu Sveti Nikola, popularno nazvanog Havaji, voznja brodom, ili camcem na plaze duz Crngorskog primorja. Ako ste zaljubljenik u intimne kutke, duz Budvanske rivijere nude vam se brojne skrovite uvale i mozda jos neotkrivena mjesta za kupanje i odmaranje, pa i plaze koje mozda upravo cekaju Vas. Veliki je broj i onih drugih plaza, namijenjenih pripadnicima mladje generacije. Na tim plazama osjecacete se kao da ste na najegzoticnijim svjetskim mjestima. Tehno, rejv, hip-hop zurke uobicajene za noc, traju nerijetko i danju. Za dobar prodvod na plazama zaduzeni su DJ-evi. Glasna muzika i opustena atmosfera odlikuje kafice i mini barove, ali i otkrivene terase diljem budvanskog setalista, te promenadom ka Becicima i Starom gradu.

Photos