Bar

Bar predstavlja moderan grad koji se svakim danom sve vise siri. I ako lucki grad, zadivice vas cistocom i sredjenim zelenim povrsinama. U svom okruzenju ima veliki broj turistickih atrakcija. Stari Bar, tvrdjava Haj Nehaj, cije rusevine poticu iz XV vijeka i dvorac kralja Nikole predstavljaju istorijskei kulturne spomenike grada. Maslina stara preko 2000 godina i Skadarsko jezero kao jedan od najvecihrezervata ptica, veliki broj manastira i crkava za posetioce koji vole ovakav vid turizma.Pregrst festivala i kulturnih manifestacija : Medjunarodni TV festival, Susreti pod starom maslinom, Barski ljetopis. Uredjene plaze i uvale poput Canja,Dobre vode, natjerace vas da u Bar ponovo dodjete.


Grad Bar se nalazi na jugu Crne Gore. Podrucje koje zahvata barska opstina smjesteno je izmedju Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Podrucje koje zahvata opstina Bar iznosi 506 km², a sa dijelom koji zahvata vodenu povrsinu Skadarskog jezera (sa barske strane), povrsina iznosi ukupno 633 km². Centralni dio barskog podrucja predstavlja planinski masiv Rumije (najvisi vrh 1595 m) sa Sozinom (971 m), Sutormanom (1185 m) i Lisinjom (1353 m), koji ima dinarski pravac pruzanja i cini prirodnu granicu izmedju Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Kako je od Otranskih vrata udaljen samo 180 km vazdusne linije, Bar je vodenim putem povezan sa srednjim i istocnim Mediteranom i lukama svih kontinenata, te mu takva povezanost omogucava krace i neposrednije veze sa svim obalama Sredmozemnog mora. U Baru je klima veoma karakteristicna. Osim sto spada u najsuncanija mjesta Juzne Evrope, sa prosjecno 270 suncanih sati u toku godine, klimu karakterisu duga i topla ljeta, i blage zime. Srednja godisnja temperatura iznosi 16 stepeni Celzijusovih. U mjesecu julu prosjecna temperatura vazduha iznosi 23 stepena Celzijusovih, a u januaru 10 stepeni C. Ljeta u Baru su duga i susna, a zbog toplotnih uticaja Jadranskog mora zime su blage i kisne. U prosjeku, zimi u Baru ima 38 kisnih dani u godini. Visoke prosjecne zimske temperature, (oko 10 stepeni Celzijusovih) ukazuju na to da je u Baru veoma malo pravih zimskih dana. Veoma je mali i broj dana kada se temperatura u Baru spusta ispod nultog podioka Celzijusove ljestvice, tako da se smatra da u Baru zapravo i nema prave zime. Prava rijetkost su i zimski dani praceni snijegom i mrazom. Sve navedene karakteristike Bar preporucuju turistima kao idelano mjesto ne samo za ljetnji vec i za zimski boravak i odmor.

Stari Bar

Da boravite u Baru, a ne posjetite njegov stari dio tj. Stari Bar, isto je kazu Barani, kao i da nijeste ni dolazili u taj grad. Stari Bar, koji je 4 kilometra udaljen od centra Novog Bara, nalazi se na strmoj litici u podnozju planine Rumije. Grad je gradjen sukcesivno tokom vise vjekova. Najprije je oblast koju je zahvatao Stari Bar bila mnogo bliza obali, ali je zbog cestih gusarskih napada, stanovnistvo moralo da se seli ka unutrasnjosti, pa je danas Stari Bar gotovo 5 km udaljen od mora. Stari Bar se sastoji iz utvrdjenog gradskog jezgra, opasanog zidinama iz XI i XII vijeka, koje su obnavljane u XIV i XV vijeku. Prilikom posjete tom dijelu Bara, vidjecete starogradsku kapiju iz XI vijeka. Pored kapije, nalazi se i Citadela, koja je imala iskljucivo odbrambeni karakter. Kako je dio Starog Bara, dozidan u vrijeme Venecije, tokom XV i u prvoj polovini XVI vijeka, veliki broj spomenika autenticno svjedoci o tom vremenu. Jos uvijek su dobro ocuvane dvije crkve: Sv. Katarine iz XIV, kao i Sv. Venerande iz XV vijeka. U starom dijelu grada nalazi se i tursko kupatilo – amam iz XVII vijeka, barutana, kao i jos neke zanimljive gradjevine, poput ostataka crkve Sv. Nikole, koju je godine 1288. sagradila zena srpskog cara Urosa, poznatija kao Jelena Anzujska ili Jelena Kurtnejska. Ispod Starog grada nalaze se i ostaci akvadukta, iz XVI i XVII vijeka, preko kojeg je dovodjena voda u grad. Stari Bar, u kojem danas vise niko ne zivi nekada je bio prepun stanovnika koji su se bavili raznim vrstama trgovine, prodajom maslinovog ulja , prodajom soli, zanatstvom.... U Starom Baru nalazi se i naselje Podgrad, koje datira jos iz srednjeg vijeka, ali u kojem se i danas aktivno zivi. U naselju se nalazi nekoliko starih kafana, prodavnica, zanatskih radnji, kao i mesna pijaca. U Podgradu su smjestene i dvije dzamije, te katolicka crkva Sv. Marije. Ukoliko zelite upoznati i okolinu Starog Bara, onda predlazemo da lagano odsetate do mjesta zvanog Mirovica, gdje se nalazi stablo cuvene, preko 2.000 godina stare barske masline.

Photos